Kompressionsstrumpor till träning

Kompressionsstrumpor för träning

Har du fastnat för trenden med kompressionsstrumpor? Träningskläder och tights med kompressionsfunktion är ju överlag väldigt populära just nu, men jag upplever att det fullkomligt exploderat av färgglada stödstrumpor på gymmet. Det är de där strumporna som går ändå upp till knäet, ni vet. Är det bara jag som förknippar stödstrumporna med farmors åderbråck?


Fördelar med kompressionsstrumpor

Stödstrumpornas ursprungliga funktion är ju att minska risken för blodpropp i benen när man är gammal och ska flyga till exempel. Det är också vanligt med stödstrumpor när man är gravid och får svullna ben och fötter i slutet av graviditeten. Jag har också en vän som jobbar som sjuksköterska som använder stödstrumpor på jobbet eftersom att hon står, går och springer hela dagarna.

Men faktum är att det finns många fördelar med att använda kompressionsstrumpor även när du ska träna (speciellt löpträna). Strumporna ska sitta riktigt hårt, vilket gör att du först och främst får bra stötdämpning och stöd runt ankeln när du springer och dessutom minskar skaderisken. Kompressionen gör att du får ökad blodcirkulation i muskeln vilket gör att du orkar mer och presterar bättre. Dessutom påskyndas återhämtningen av muskeln efter att du tränat. Jag har också hört att kompressionsstrumpor rekommenderas om man har problem med benhinneinflammation (som jag själv har haft mycket pga. mycket fotboll på olika typer av underlag).

 

Var köper man dem?
De flesta stora märkena säljer kompressionsstrumpor nu, de mest populära är väl kompressions-gudarna 2XU (uttalas ”two-times-you”), men jag har fått inside information om att Salmings strumpor ska vara de allra bästa. Jag tror att jag måste göra ett litet test, kanske blir det ett uppföljande inlägg med recension av de bästa kompressionsstrumporna. Håll till godo med dessa färgglada snyggingar så länge. Dessa hittade jag på Stadium och kostar mellan 149 – 500 kr.

 

Leave a Reply